Zanalyzovali jsme přes 50% výzkumných kapacit v kraji!

...aneb čím žijí a co trápí výzkumné organizace v našem kraji.

Náš kraj je konkurenceschopný region s rozvinutým inovačním podnikáním, excelentním výzkumem a kvalifikovanými lidmi. Výzkum a inovace jsou klíčovým hybatelem jeho dalšího rozvoje. A proto Centrum investic, rozvoje a inovací ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a regionální kanceláří agentury CzechInvest pro Královéhradecký kraj zrealizovalo v rámci projektu Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje II průzkum mezi vybranými výzkumnými organizacemi (dále VO)  působícími v Královéhradeckém kraji.

Co říká statistika:

Jednotlivé potřeby organizací se od sebe sice liší oborově, přesto mají něco společného. V prvé řadě je to převážně podfinancování výzkumu, který VO komplikuje nábor nových výzkumnických posil. Nedostatek financí nutí VO spoléhat na nákup výzkumných zařízení ze státních nebo evropských fondů, či dotací –to má za následek jednu z nejčastějších bariér komerčního využití těchto technologií. Zisk z komercializace „by neměl“ přesáhnout vstupní náklady na zařízení (dotaci).

V druhé řadě je to jazyková bariéra, která zvyšuje riziko komunikačního šumu a  nepochopení. To snižuje komfort působení zahraničních výzkumníků.

Dalším jevem je kulturní a společenská bariéra při náboru zahraničních výzkumnických kapacit. Přestože zástupci VO uvedli aktuálně 125 dlouhodobých zahraničních výzkumníků, 3 z 15 VO se shodly na kritice cizinecké policie a nepřiměřeném přístupu úředníků k těmto akademickým pracovníkům.

3 z 15 VO se shodují, že Královéhradecký kraj by měl být ve vzdělávání a výzkumu lépe komunikován veřejnosti, aby nebyl vnímán pouze optikou kultury.

Chcete-li znát podrobnosti celého šetření a doporučení, jak se s nimi vypořádat stáhněte si celou analýzu zde.

Přeskočit na hlavní navigaci